15 decembrie 2011

Cum îţi dai seama că te minte?




              Îl bănuieşti că îţi ascunde ceva? Fii atentă la cateva semne pentru a vedea daca ai dreptate sau doar ai devenit tu prea suspicioasă.

Psihologul Cristina Ion-Radulescu este de parere ca "daca sunteti impreuna de ceva vreme, inseamna ca il cunosti destul de bine, asa ca o schimbare a modului in care se poarta, va fi evidenta pentru tine. De exemplu, daca este un tip linistit, agitatia poate fi un semn ca nu spune adeverul. Daca, dimpotriva, de obicei este un tip agitat, dar acum se straduieste sa se autocenzureze poate fi iar un semnal de alarma".

Fi atentă la ce şi cum spune

Daca ii ia mai mult timp decat de obicei sa-ti raspunda la intrebari, poate fi din cauza ca incearca sa construiasca o poveste si are nevoie de timp pentru a pune cap la cap toate detaliile, sa-si aduca aminte ce ti-a spus pana acum si sa ticluiasca noi cai de scapare. Fii atenta si la modul in care isi exprima emotiile. Cristina Ion-Radulescu spune ca ar trebui sa-ti atraga atentia semne de genul: "isi arata emotia mai tarziu decat ar fi firesc, manifestarea dureaza prea mult si se opreste brusc".
Daca iti da mai multe detalii decat ti-ar fi dat de obicei este pentru ca vrea sa para cat mai credibil. Pe de alta parte, specifica psihologul, "daca nu iti da suficiente amanunte, desi de obicei el facea asta, poate fi din acelasi motiv".

Semne care s îţi dea de gândit

Fii atenta si la limbajul corpulu. Un mincinos evita sa te priveasca in ochi sau, din contra, isi sustine privirea mai mult decat ar fi normal si are pupilele usor dilatate, isi atinge des gura, nasul sau fruntea cu mana in timp ce vorbeste, zambeste fals, fara sa-si arate dintii si fara ca ochii sa participe la exprimarea emotiei. Poate da semne de nervozitate si, daca il tii de mana, vei simti ca a traspirat. Este posibil ca fata si gatul sa se inroseasca. Tonul vocii poate fi si el un indiciu. Daca vorbeste mai tare decat de obicei, s-ar putea sa fie pentru ca incearca sa-ti ascunda ceva. Mai poti fi atenta la gesturile lui. Daca tine mainile incrutisate si are o atitudine defensiva, ar putea sa fie din acelasi motiv.
Poate clipi foarte des sau incerca sa se autolinisteasca: se mangaie pe mana, pe barba etc.

Încearcă să dea vina pe tine

"Daca se simte incoltit si nu mai stie pe unde sa mai scoata camasa, va trece la arma grea din comportamentul lui: atacul. Va incerca sa se disculpe chiar prin reprosuri la adresa ta, cum ca tu ai mintit si nu el. Va ridica tonul vocii, va vorbi repede si te va acuza de diverse lucruri, chiar daca nu are vreo dovada palpabila" spune psihologul Cristina Ion-Radulescu.



sursa: LIBERTATEA pentru femei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu