15 decembrie 2011

Cănd înjurăturile iau locul şoaptelor de iubire...



      Dacă şoaptele tandre şi declaraţiile de iubire s-au transformat, de ceva vreme, in ţipete, critici sau chiar înjurii, este firesc să te intrebi ce s-a intâmplat.
Psihoterapeutul Sandra Bochian incearcă să-ţi răspundă la aceasta intrebare.
" O relaţie nu trece de la armonie la dezastru intr-o singură zi", spune psihologul. "Din momentul in care vezi o distanţare in comportamentul partenerului, poţi să-i comunici şi să il intrebi dacă această impresie este reală", te sfatuieşte Sandra. Este important ca discuţia să decurgă calm şi să aibă loc intr-un moment in care aveţi timp şi sunteţi amandoi odihniţi. Atunci trebuie să transmiteţi ce ai simtit referitor la anumite acţiuni concrete de-ale lui şi să eviţti să il acuzi sau să îl învinuieşti, cu sau fară argumente.

Stresul, de multe ori un motiv de ceartă.


Cauzele certurilor difera de la cuplu la cuplu. Ca sa iti dai seama care este problema in cazul vostru, intreaba-te in ce punct a intervenit schimbarea si care a fost factorul care a perturbat armonia in familie. Este posibil sa fie vorba despre un eveniment minor, dar care a dat nastere la neincredere, gelozie sau la alte trairi negative. In unele situatii, nu este decat stresul de zi cu zi, aparent fara importanta, dar care, cu timpul, erodeaza relatia. 


Poate şi tu ai o parte de vină...


"Am fi partinitori daca am spune ca femeile nu au un aport(adesea considerabil) in conflictele domestice. Lipsa fortei fizice acestea o compeseaza, de multe ori, prin cuvinte care au menirea(ascunsa sau nu) de a rani, de a ataca sau provoca. In acest sens, este important sa gandim inainte cuvintele pe care le rostim si sa incercam sa ne dam seama daca acestea duc la solutionarea problemei sau, dimpotriva, alimenteaza confilictul" a observat Sandra.

Fi deschisă la negocieri!

Este de preferat sa gasesti, impreuna cu sotul tau, solutia si pasii pe care ii aveti de urmat pentru redresarea situatiei. Puteti pune pe hartie problema si ce credeti ca ar putea-o solutiona, fiind amandoi de acord asupra punctelor de urmat. Acestea ar putea fi, de exemplu, sa schimbati anumite obiceiuri pe care le aveti, dar cu care nu sunteti amandoi de acord, sa te ajunte sambata dimineata la curatenie, sa nu il mai certi cand intarzie, sa faceti cu schimbul de veghe atunci cand copilul este bolnav etc. Mentine o atitudine pozitiva daca incercarile pe care le-ai facut pentru a aplana conflictele au dat roade, chiar si foarte putin.

Nu te izola!

Chiar si in cazuri extreme, in care sotul ar putea sa-ti interzica sa te intalnesti cu alte persoane sau tu te simti prea prost ca sa mai dai ochii cu cineva, nu te izola de comunitate, ci pastreaza-ti relatiile cu familia si cu prietenii apropiati. Acestia ti-ar putea sari in ajutor, la nevoie. Daca abuzul verbal si conflictele continua, ai putea propune partenerului sa apelati la o forma de suport din exterior: un cuplu apropiat mai matur, un duhovnic cunoscut de ambii parteneri sau un psiholog specializat in terpie de cuplu.

Totul de schimbă.

"Intr-o familie, conflictele si probleme sunt iminente, dar partenerii ar trebui sa lucreaza, in primul rand, la rezolvarea lor si sa nu prefere evadarea, despartirea sau divortul. Aceasta reprezinta ultima varianta, atunci cand nimic altceva nu a functionat. Daca exista si copii, ar trebui sa cantaresti bine situatia si sa alegi care este raul cel mai mic: sa creasca separat de unul dintre parinti sau sa fie expus, in mod repetat, tensiunii si certurilor dintre voi."

Sursa: LIBERTATEA pentru femei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu