15 decembrie 2011

Excesul de sex în media = probleme în cuplu


     Suntem înconjuraţi de imagini ale unor trupuri perfecte: la televiziune, în filme... Pe langă acestea, tot felul de clişee despre sexualitate şi despre relaţiile romantice ce ne pot face să avem aşteptări nerealiste şi imagini deformate despre ce inseamnă cuplu.


Psihologul Cristina Ion-Radulescu spune ca a observat influenta negativa a excesului de sexualizare din mass-media. "Unele femei au o problema cu stima de sine foarte scazuta. Simt ca nu au valoare si considera ca, daca nu fac concesii sexuale, nu vor reusi in viata, asa cum o fac personajele promovate de mass-media", observa psihologul. Pe de alta parte, din cauza imagininilor pe care le vad zi de zi, "barbatii au, de cele mai multe ori, dorinte sexuale care nu coincid cu cele ale partenerelor. Uneori se intampla si invers, dar, de obicei, barbatii au mai frecvent aceasta problema". 

Discuţia sinceră, cale de împăcare

Ramane fiecarui cuplu sa gaseasca un echilibru, in functie de cat este de matur. Cel mai indicat este sa discute. Chiar daca pentru unele persoane poate parea ciudat sa vorbeasca despre sex, ar trebui sa isi dea seama ca intr-un cuplu nu e bine sa existe subiecte tabu. Totodata, partenerul care considera ca cerintele celuilalt sunt inacceptabile, nu ar trebui sa aiba o atitudine prin care sa il devarolizeze pe celalalt, cum ar fi sa-i spune ceva de genul: "Draga, ai inebunit!". Psihologul recomanda ca, prin dialog, sa identifice de ce are acele dorinte, de unde, cand au aparut, daca nu cumva pe un fond de nemultumire in alte domenii ale vietii cuplului. In acest ultim caz, trebuie ca ambii parteneri sa se concentreze pe acele probleme. Mai trebuie vazut "cat de mult l-ar implini pe celalalt satisfacerea acelor dorinte, care este disponibilitatea partenerei de a-i face pe plac si daca nu cumva acest lucru ar dauna, intr-un fel, relatiei pe termen lung. Daca cei doi nu ajung la nici un rezultat, ar trebui sa apeleze la un ajutor specializat (psihosexolog, psihoterapeut, medic de familie) sau la persoane investite cu incredere de ambii parteneri (nasi, prieteni, apropiati, duhovnic)".

Nu tânji după "relaţii virtuale"

Cristina Ion-Radulescu sfatuieste familiile "sa se concentreze pe viata cuplului in care traiesc. Ar trebui sa inceapa sa aprecieze ceea ce li s-a dat si sa nu aiba asteptari nerealiste, a caror neimplinire nu poate da nastere decat la frustrari. Nu ar trebui sa se compare nerealist, mai ales ca este vorba de niste iluzii, imaginile vandute noua nefiind realiste, ci o cosmetizare a ei, cu ajutorul scenariilor, machiajelor de tot felul sau chiar a retusurilor pe calculator. Povestile prezentate sunt, de multe ori, niste imagini deformate despre cum ar trebui sa fie sau sa se poarte cineva in familie sau in afara ei". Psihologul recomanda sa cauti implinirea la care visezi, nu in potrivirea cu imagini si idei venite din afara, ci prin "a te dedica in totalitate cuplului in care vietuiesti". Ambii parteneri "isi pot stimula unul altuia imaginatia si avea relatia pe care si-o doresc". Spontaneitatea si ruperea, din cand in cand, a rutinei, pot face, de asemenea, minuni. Cel mai important, "trebuie inteles ca este bine sa fie evitata idealizarea realatiei. Aceasta nu va fi niciodata perfecta, ci va fi o suma de lucruri pozitive si negative".



sursa: LIBERTATEA pentru femei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu