16 decembrie 2011

Bătaia nu înseamnă dragoste...



      La fiecare 30 de secunde, in România, o femeie este abuzată. In 2010, aproape 12.000 de femei au căzut pradă violentei domestice. Totusi, 75 % din cazuri nu sunt niciodată raportate.

In spatele acestor statistici gasim femei ca tine, femei care se tem sa stea in casa, carora li se pare normal ca acela care spune ca le iubeste sa le-o arate intr-un mod violent. Sandra Bochian, psihoterapeut la Casa Agar, lucreaza cu cele care se hotarasc sa puna capat abuzurilor si ne da cateva sfaturi.

Pentru victimă, chiar şi atenţia negativă contează


Sandra a observat ca "de la varste mici oamenii invata sa creada ca orice tip de atentie este mai bun decat indiferenta. Prin urmare, unele femei, daca nu au de ales intre a fi ignorate si a fi abuzate, aleg varianta a doua. Faptul ca se afla intr-o relatie nu reprezinta o garantie ca o persoana este si iubita. Nici faptul ca partenerul ii reaminteste, intre episoade violente, ca o iubeste sincer nu trebuie sa fie luat ca atare. Dragostea presupune cautarea binelui celuilalt mai mult decat binele personal. Violenta si comportamentul abuziv repreizinta opusul celor enumerate", remarca psihoterapeutul care spune ca ar propune "fiecarei femei sa formuleze o definitie proprie pentru notiunea de <iubire>. Apoi, sa puna fata in fata comportamentul partenerului si definitia. Concluziile apartin fiecareia".

Rupe tăcerea


Victima trebuie sa rupa tacerea. Este greu, pentru ca ceea ce o izola de ceilalti si de posibilii salvatori este propriul sentiment de rusine. Este important sa informeze persoane de incredere despre ceea ce i se intampla. Daca este batuta, ar fi indicat sa se adreseze Institutului medico-legal pentru examinare. 
De asemenea, daca nu se poate muta la rude sau nu are resurse sa se sustina singura, victima poate apela la institutiile specializate, unde poate solicita adapost. Tot acolo va primi asistenta psihologica, esentiala pentru a putea depasi situatia dificila in care se afla. 
Sandra Boschin observa ca "recastigarea stimei de sine este cel mai adesea un proces de durata. Daca ti se pare zi de zi ca nu valorezi nimic, ajungi sa crezi acesta minciuna. Femeia va incepe sa isi recladeasca o imagine sanatoasa de sine atunci cand va inceta sa isi asume punctul de vedere al abuzatorului si cand va alege sa se autoevalueze privind in oglinzi care sa reflecte realitatea. Acestea pot fi reprezentate de persoane specializate, dar si de membri ai familiei, prieteni, etc.".

Dependentă de agresor


"Exista o relatie foarte puternica intre agresor si victima sa, numita codependenta. Nu intamplator, femei care au fost abuzate multa vreme si care, intr-un final, au reusit sa iasa din acea relatie, dupa multi ani, au avut surpriza sa constate ca si-au ales un alt partener care le abuzeaza. Explicatia ar fi alegerea partenerului se face dupa un tipar foarmat in copilarie. Acesta seamana, de obicei, cu figura paterna. Poate fi un tata violent, un bunic agresiv sau poate chiar un frate care a maltratat-o. Vestea buna este ca se poate iesi din acest cerc vicios, dar este nevoie de multa vointa din partea victimei si de ajutor specializat". 

Unde pot apela victimele violenţei în familie:


* Asociatia Touched Romania, Casa Agar, Str. Badea Cartan nr.8 Sector 2 Bucuresti. Tel.: 021/211.56.51 ;
* Centrul de consiliere Casa Blu, Aleea Negru Voda Nr.4, Bl.C3A, Sc.3, Et.3, Ap.43 Sector 3 Bucuresti, Tel.: 021/311.46.36 ;
* Centrul Artemis, Str. Baba Novac Nr.23/1, Ap.3, Cluj. Tel.: 0264/598.155 ;
* Asociatia "Ajutati Copiii" si Primaria Pascani, Centrul de urgenta pentru copii si femei, victime ale violentei domestice, Str. Gradinitei Nr.11, Pascani, Jud. Iasi Tel.: 0232/760.000.




sursa: LIBERTATEA pentru femei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu