15 octombrie 2012

Soţul, coleg de birou

 

                 "A lucra impreuna cu sotul poate sa fie un factor care sa consolideze casnicia sau, dimpotriva, sa v-o distruga" spun psihologii. Esti intr-o astfel de situatie? Cum procedezi ca la tine sa fie valabila prima varianta?

Este greu sa te comporti doar ca o colega si sa pastrezi o distanta profesionala la serviciu, cand cel in cauza e chiar sotul tau. Poate vei fi tentata sa fii mai familiara decat ar fi cazul. In orice caz, discutiile casnice, imbratiserile tandre sau gelozia manifestata agresiv ar fi bine sa nu existe.


* Trucuri pentru ca sa merga bine


- Fii flexibila in ideile tale si asteapta-te sa fie nevoie sa faci mai multe compromisuri decat cu orice coleg.
- Comporta-te la fel cu el ca si cu ceilalti. De cele mai mult ori avem tendinta de a fii mai draguti cu strainii decat cei din familia noastra. De cate ori iti vine sa izbucnesti de fata cu el, incerca sa te controlezi.
- In loc sa te certi, mai bine asculta ce are el de zis. Spune "nu" tendintei de a-l contrazice imediat. Lasa-l sa termine si nu incerca sa-l critici. Vezi daca nu poti accepta si punctul lui de vedere. Raspunde-i doar dupa ce te-ai gandit bine.
- Delimitati bine timpul de munca de cel liber.
Acasa ramane acasa si nu luati cu voi problemele la serviciu. Mai greu e cand lucrati de la domiciliu. Dar si atunci puteti avea urmatoarea regula: dupa anumita ora, nu mai discutati problemele de serviciu.


* Casnicia pe primul loc


Tine minte: casatoria este mai importanta decat serviciul. Cand ai spus "da", te-ai gandit ca o sa tina o viata intreaga. Pe cand, atunci cand ai semnat contractul cu angajatorul, cred ca te gandeai deja ca va veni momentul cand iti vei gasi un job mai bun sau cand, din diverse motive, cum ar fi pensionarea, vei renunta la el. Deci, daca vezi ca relatia voastra se strica pe zi ce trece din cauza certurilor de la serviciu, poate ca este momentul sa te dai un pas inapoi si sa salvezi ce se mai poate salva, chiar daca asta inseamna ca unul dintre voi sa isi gasesca un alt loc de munca. Bineinteles, ia aceasta decizie doar dupa un timp de gandire si dupa ce te-ai consultat cu sotul tau.


* Avantaje si dezavantaje


E drept ca proiectele comune, combitiile impartasite de ambii soti sunt factori care cimenteaza relatia. Unul dintre avantajele acestei situatii este ca poti intelege de ce vine tarziu acasa sau de ce sta peste program, ii intelegi problemele si framantarile, stii ce salariu are etc. Dar toate acestea sunt avantaje relativ mici comapativ cu stilul de viata pe care trebuie sa ti-l insusesti la munca, astfel incat lucrurile sa mearga foarte bine. Recomand ca fiecare sa-si faca treaba lui si sa ceara ajutorul celuilat cat mai rar cu putinta, sa se respecte reciproc, sa aiba o atitudine profesionala, fara alinturi evidente sau atingeri in public, fara scene de gelozie sau de furie etc.


* Mai bine in departamente diferite


Psihologii va sfatuiesc sa nu va subminati unul altuia autoritatea. Cel mai simplu ar fi daca ati lucra in departamente diferite. Astfel, nu veti petrece prea mult timp impreuna, fara a mai avea ce povesti acasa. In schimb veti evita discutiile lungi legate de familie la locul de munca, ceea ce i-ar deranja pe colegi. Chiar daca stati in acelasi birou, avitati tentatia de a avea astfel de convorbiri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu