17 octombrie 2012

Cum să faci faţă unei despărţiri


 Fie ca tu ai avut iniţiativa despărţirii, fie ca el te-a părăsit, niciodată nu va fi usor. După atâta timp în care ai împărţit viaţa la doi, este greu să te trezeşti deodată singură.


Tine minte ca aceasta e doar o perioada prin care aproape oricine a trecut si este doar temporara. Cu toate acestea, "orice despartire implica o perioada de << doliu >>. In acest timp treci succesiv prin stari de negare, de revolta, de tristete, pentru ca apoi sa poti ajunge sa iti accepti situatia si sa mergi inainte pe un drum nou.



* Nu idealiza relaţia trecută


Psihologii abserva ca, la inceput, "te poti simti vinovata, iti amintesti  doar ce a fost frumos din relatie, ai asteptari optimiste si crezi ca va veti impaca. Uneori, chiar faci compromisuri in acest sens, dar, la mari sperante, dezamagirile pot fi pe masura. Psihologii spun ca, pentru ca exista dendinta de idealizare a fostei relatii, le recomanda pacientelor aflate in aceasta situatie sa tina un jurnal in care sa noteze si trairile frumoase, dar si pe cele negative pe care le-au avut. Randurile scrise o vor ajuta pe femeie sa vada lucrurile in mod realist atunci cand va avea tendinta sa idealizeze trecutul.



* Plângi, dacă simţi nevoia


Tine cont ca, in perioada de dupa despartire, vei trece prin diverse trairi pe care nu este bine sa le reprimi. Psihologii te asigura ca este absolut normal sa te simti trista, poti sa plangi  daca iti vine sau chiar sa fii furioasa. Cu timpul, daca nu te agati de trecut, durerea va disparea de la sine. Este important ca, oricum ar fi decurs despartirea, sa nu ii pastrezi pica fostului iubit. Chiar daca nu mai vorbesti cu el si nu veti discuta despre asta, este bine sa il ierti in adancul sufletului tau. Astfel, poti incepe o noua relatie fara sa fii "bantuita de fantomele trecutului".



* Ia o scurtă pauză


Chiar daca vrei ca perioada de singuratate sa fie cat mai scurta, acorda-ti timp ca sa te vindeci. Nu te arunca in orice relatie, pentru ca ar putea fi una catastrofala. De teama ca vei ramane mult prea mult timp solitara, ai putea sa intri intr-o legatura distructiva pentru tine. Pe moment, nu te gandi la un mou iubit. Socializeaza, fa-ti prieteni noi (si nu-i neglija nici pe cei vechi) fara sa te gandesti la o implicare romantica. Astfel, vei uita de despartire si de problemele tale si, cu timpul, vei lasa trecutul in urma si vei fi gata sa ai o noua legatura.



* Înconjoară-te de oameni optimişti


Chiar daca ai tendinta de a te izola, nu face asta. Nici nu ar fi bine sa te plangi tuturor celor intalniti de problemele tale. Nu cauta compania oamenilor tristi care sa iti planga de mila si sa iti povesteasca, la randul lor, necazurile. In schimb, cauta compania oamenilor optimisti, priveste cu incredere la viitor si nu mai discuta trecutul. Fa-ti viata cat mai frumoasa. Ocupa-te de tine - de sanatatea ta, de felul cum arati, de dezvoltarea personala. Daca iti urmezi interesele tale, inveti ceva nou, te preocupi de un domeniu interesant, vei fi mai interesanta si vei atrage atentia barbatilor asupra ta.

 * Bucură-te de viaţă


"Gaseste-ti activitati care iti placeau si pe care nu le-ai mai facut de mult sau pe care ti-ai dorit intotdeaua sa le faci, dar nu ai gasit prilesjul. Astfel, iti vei ocupa timpul si ai ocazia sa cunosti alti oameni. Bucura-te de lucruri simple: plimba-te prin parc, iesi cu prietenele, picteaza, danseaza, inscrie-te la niste cursuri sau chiar la facultate, mergi in locuri in care nu ai mai fost, etc. Daca perioada de singuratate se prelungeste, inseamna ca nu frecventezi locurile potrivite. Deci, e nevoie de o schimbare. Atunci cand apare un nou iubit, bucura-te de relatie ca si cum ar fi prima. Nu lasa demonii din vechea relatie sa te bantuie: nici tu nu mai esti la fel ca atunci, iar actualul tau prieten nu seamana cu barbatul care te-a facut sa suferi".







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu