16 octombrie 2012

Edei greşite în dragoste

 

              Vrei bărbatul perfect şi relaţia perfectă. În cazul ăsta nu te aştepta decât la dezastru. Basmele cu Făt Frumos şi imaginaţia îţi pot juca feste şi te pot provoca să-ţi subminezi singură relatia.


"Exista un singur suflet pereche", se spune. In plus, multe femei cred ca, odata ce l-ai intalnit, relatia va fi una identica. El va fi cel mai romantic barbat de pe pamant, iar viata va fi ca desprinsa din povesti, din categoria "Si au trait fericiti pana la adanci batraneti". Ei bine, realitatea nu va fi niciodata asa. In caz ca inca mai crezi ca s-ar putea intampla asta, atunci nu mai ai decat doua solutii: fie vei iesi din relatia actuala, cautandu-ti "adevaratul suflet pereche", fie vei ramane cu adancul regret ca "numai tie ti se intampla asta". Vei privi cu jind la alte cupluri care par perfecte, fara sa iti dai seama ca ceea ce vezi tu nu este neaparat adevarul. 

 

* Ai aşteptări prea mari


Unele femei mai adauga viziunii roz si pe aceea ca intr-o casnicie cu adevarat fericita nu va exista nicio cearta. Altele isi vad sotul ca pe un fel de salvator/psiholog care ar trebui sa le inlature orice problema ar avea - de la frustrari din copilarie pana la depresii si complexe de inferioritate. Dar, pana la urma, barbatul se dovedeste a fi un simplu om, care -surpriza ! - pare sa aiba mai multe defecte decat ceilalti. Ce sa faci cand descoperi asta? Sa plangi? Sa te revolti? Sa fugi unde vezi cu ochii, sperand ca intalnesti pana la urma iubitul perfect?


* Va fi bine de la sine


Bine ar fi sa nu pornesti la drum cu astfel de iluzii. Dar, daca s-a intamplat, incearca sa te salvezi cu o doza de realism, iertare si... multa munca. Atunci vei accepta ca tu insuti esti o persoana care mai si greseste, ii vei tolera mai usor abaterile partenerului. In plus, tine minte ca o relatie nu este un dat, ci este un proiect la care lucrati impreuna toata viata. Daca unul se opreste, celalalt are mai mult de tras, iar daca amandoi stau si asteapta sa fie bine, atunci totul se duce pe rapa.

* Adaptează-ţi cerinţele


In ceea ce priveste cearta, sigur ar fi bine sa va intelegeti, dar este un mecanism absolut normal pentru a regla tensiunile din cuplu si chiar din afara lui. Pana la urma, este normal sa nu fim de acord unii cu altii, sa avem pareri diferite. Bine ar fi sa nu ridicam vocea, dar, cum nu suntem perfecti, se mai intampla. "Da relatiei tale o sansa reala si adapteaza-ti asteptarile in functie de ceea ce tu poti oferi. Nu cere mai mult decat poti da tu insuti", te sfatuiesc psihologii.


* Imagine idilică

 "Exista posibiliatea de a-ti sabota singura relatia, iar posibilitatea sa faci asta este destul de mare. Fiecare dintre noi intram in cuplu avand in minte o imagine despre cum stim noi ca trebuie sa arate familia noastra. Adresea, aceasta viziune este una idilica - un fel de amestec intre ceea ce am observat la parintii nostri (daca au avut o experienta buna), ceea ce vedem la altii sau chiar in filme. In plus, mai purtam in noi experintele trecute. Asa se face ca incepi o noua legatura cu idei preconcepute despre cum ar trebui sa fie. Ar fi bine sa intelegi ca fiecare relatie este unica, ca orice om este diferit si sa renunti sa il compari cu altii".





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu