17 octombrie 2012

Romantismul dispărut

                "Nu mai este ca înainte". Nici nu mai e nevoie să spui. Este parcă de la sine înţeles că serile romantice, surprizele plăcute din perioada de la începutul iubirii voastre nu mai sunt decat o amintire din ce în ce mai ştearsă.


Te-ai putea gândi: ''Oare s-a îndragostit de altcineva?" Psihologii spun că lipsa tandreţii nu este neapărat un semn de infidelitate, "ci este, mai degrabă, efectul relaxării pe care fiecare dintre noi o simte când este asigurat de confortul iubirii partenerului".


* Confortul dat de obişnuinţă


Bineînteles că la început, în perioada de curtare şi la scurt timp după căsătorie, există încă dorinţa de a-l cuceri pe celălalt, de a te asigura că îl păstrezi lângă tine. Cu timpul, nu mai eşti atât de atentă, fiind sigură că iubitul tău îţi va rămâne alături. Pe de altă parte, apar griji pe care nu le-aţi avut la început - rate de plătit, trebuie să vă ocupaţi de gospodărie, de copii etc. Iar toate acestea lasă puţin timp pentru romantism. 
Poate că tu mai visezi la vremurile de la început şi ai vrea ca el sa fie la fel de iubitor, dar nu mai faci eforturile pe care le făceai atunci pentru a fi plăcută.


* Explicaţii calme şi calde


In plus, dacă soţul tău e ca majoritatea barbaţilor, s-ar putea să ducă lipsă de ceva ce am putea numi "gena romantică". Pur şi simplu, nu e născut pentru asta. Nu înseamnă că trebuie să te resemnezi şi să suferi în tăcere, dar ţine cont de faptul că el s-ar putea să nu se simtă confortabil să facă gesturi tandre. 
S-ar putea gândi că nu este un comportament demn de un barbat. Dacă făcea asta înainte, poate că acum este biruit de stres. În plus dacă uita datele de aniversare, poate este pur şi simplu prea zăpăcit. Oricum, este clar că nu îşi dă seama cât de importante sunt astfel de lucruri pentru tine, pentru că altfel ar face un cât de mic efort. Ar trebui să-i explici (calm şi să nu îl cicăleşti) că ţi-ai dori să fiţi din nou mai apropiaţi şi cât de mult te-ar ajuta putin romantism în relaţie.


* Încearcă să-l (re)cucereşti


Se poate întampla ca, dupa un anumit numar de ani, să mai dispară din tandreţe. Dar, dacă eşti sinceră cu tine însuţi, vei observa că acest lucru se petrece atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor. 
Întreabă-te dacă tu eşti la fel de atentă cu soţul tău pe cât erai la inceput. Tu îi mai faci surprize? Mai încerci să îl cucereşti? Îi mai pregăteşti cine romantice ca atunci când îl curtai? Încearcă să faci lucrurile astea şi ai sa vezi ca el se schimba. Dar, dacă raspunsul la întrebarile de mai sus este <<da>> sau dacă tu ai depus eforturi şi totuşi el nu a reacţionat, atunci aveţi o problemă. Ar fi nevoie să comunicaţi sincer şi deschis, să refaceţi un set de reguli care să redefinească relaţia voastră. Ar putea ajuta şi un concediu împreuna, fără copii. Recomandarea psihologilor este şi terapia în cuplu. În niciun caz, nu îl cicali şi nu îi reproşa mereu că nu te mai iubeşte.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu