15 octombrie 2012

Pauzele in viaţa sexuală

                Stii vorba aceea cu "pauzele lungi si dese...". Ar putea fi aplicata si in cazul vietii sexuale? Cel mai probabil, vei spune ca nu. Dar cum se face ca, daca ati stat departe unul de celalalt pentru mai mult timp, revederea este furtunoasa in sensul bun al cuvantului?

Intr-adevar, o mica perioada de absenta poate potenta viata de cuplu. Cei doi isi aduc aminte de momentul inceputului iubirii lor in care erau foarte indragostiti, se doreau cu ardoare, dar nu aveau tot timpul ocazia sa se vada. Pe de alta parte, daca este vorba de dezinteres reciproc sau lipsa contactelor ajunge sa fie obisnuinta, nu mai este in regula. Se pare ca cel mai bine ar fi ca pauzele sa fie relativ scurte si rare. Atunci chiar pot imbunatati relatia de cuplu si reaprinde flacara pasiunii.

* O relatie sanatoasa

Sexologii explica: "o relatie sanatoasa, implinita are la baza o relatie sexuala satisfacatoare, ce aduce bucurie, placere si apropie sotii intr-un mod in care nimic altceva nu o poate face". Studiile statistice  arata ca partenerii cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani au, de regula, unul pana la trei contacte pe saptamana. Dar, sexologii observa ca "teoria si statistica sunt una, iar realitatea este, adeseori, alta. In ultimii ani, exceptia pare sa devina regula, iar viata intima a multor cupluri incepe sa fie neglijata si sa sufere.
Oamenii obositi, stresati, prea ocupati cu serviciul si cu alte responsabilitati nu mai au dorinta sau energia necesara unui act sexual. Astfel, relatia se raceste. Lipsa relatiilor intime aduce frustrare si nemultumire si va deteriora cuplul, penmtru ca se dozvolta o obisnuinta proasta, de tipul <<hai sa o lasam pe alta data, ca poate nu mai e nevoie...>>".

* Nu impune o lunga perioada de abstinenta


" Mai exista si situatii in care abstinenta este impusa de diverse conditii: plecarea unui partener in delegatie, boala unuia dintre ei, o alta situatie (o interventie chirurgicala, o infectie locala, etc) sau sarcina, respectiv perioada de dupa nastere, cand actul sexual este nerecomandat. Daca pauza este relativ scurta, probabil ca cei doi o vor depasi fara probleme, ba mai mult decat atat: le va fi dor si revederea va fi mai "fierbinte". Insa daca perioada este mai lunga, va fi din ce in ce mai dificil pentru membrii cuplului sa reziste fara un contact intim. Este important ca atunci cand exista o situatie care ii separa (de exemplu, unul dintre ei vrea sa plece sa lucreze in strainatate pentru mai multa vereme), acestia sa se gandesca si la acest aspect, caci sa ceri cuiva sa nu faca sex o lunga perioada de timp nu este un lucru usor de acceptat sau de realizat".


* Sfaturi pentru o viaţă intimă împlinită


 - Este nevoie de un numar minim de contacte sexuale reciproc acceptate de catre parteneri  ca frecventa
 - Un act sexual inseamna consum de energie pentru organism, de aceea trebuie ca ambii sa fie atenti la sanatatea lor si sa aiba un stil de viata care sa implice alimentatie echilibrata, sport si suficienta odihna.
 - Tine seama ca implinirea sexuala nu vine de la sine, la obtinerea ei participa amandoi si fiecare ar trebui sa faca eforturi sa il surprinda placut pe celalalt, sa vina cu lucruri noi care sa alimenteze si sa mentina vie atractia si placerea.
 - Daca o relatie merge rau, si viata sexuala va "scartai" -  ceea ce inseamna ca atunci cand exista neintelegeri, ele trebuie discutate si rezolvate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu