15 octombrie 2012

Cine decide: TU sau EL ?


Daca ii spui copilului tau ce sa faca, va deveni un adult nesigur pe el insusi si incapabil sa ia hotarari de unul singur. Dar nici nu il poti lasa pe el sa ia deciziile, pentru ca ar putea sa greseasca. In aceste conditii, ce ar fi de facut?

Psihologii spun ca "daca il indrumi pas cu pas, fara sa-i dai posibilitatea sa aleaga singur, acesta se va trasforma intr-un adult nesigur, care vesnic va avea nevoie de cineva care sa ii spuna ce sa faca. Acest tanar nu va putea fi nici creativ, nici spontan, nici independent.


* Dumul profesinal potrivit


In ceea ce priveste viitoarea profesie, parintii ii pot asigura diverse informatii, il pot ajuta in orientare sau il pot directiona catre un cosilier specializat, care va testa abilitatile lui. 
Dar lucrurile ar trebui sa se opreasca aici. Din pacate, psihologii remarca faptul ca, multi parinti le impun micutilor anumite profesii, desi acestia nu au calitatile necesare sau, chiar daca le au, nu vor practica acea meserie cu placere.
Daca vor urma pana la capat sfatul parintesc, se vor transforma in adulti nefericiti care vor urî fiecare zi in care trebuie sa mearga la munca.
Bineinteles, este bine sa fii atenta si sa descurajezi variantele nerealiste, neconforme cu ceea ce poate copilul sa faca sau care nu i-ar putea asigura un trai decent. 
Dar decizia finala ii apartine lui si poti chiar sa il lasi sa greseasca pentru a reusi sa isi gasesca, pana la urma, dumul potrivit.


* Partenerul de viaţă, problema delicată


Si atunci cand isi gaseste un partener de viata, este delicat, pentru ca fiecare parinte care se amesteca in alegerea facuta de tanar nu judeca obiectiv, ci mai degraba prin prisma propriei activitati si a propriului bagaj emotional - ceea ce este gresit.
In plus, o dezaprobare in ceea ce priveste viitoarea sotie sau viitorul sot duce la o indepartare a lui fata de parinti - cel putin pentru o perioada de timp.
Asa ca, daca ai ceva sa-i spuiin aceasta privinta , fa-o cu multa diplomatie si lasa-l pe el sa decida.

* Încurajează independenţa


Un pedagog vestit, Maria Matessori spunea: <<Sa nu faci niciodata pentru copil ce poate face el singur>>. Conform acestui dicton, cel mic este incurajat mereu sa ia decizii proprii, pe care apoi sa le respecte si este privit ca un om in toata firea, care trebuie ajutat sa-si dezvolte vointa si increderea in sine insusi. Acest timp de educatie da rezultate foarte bune si asa cred ca trebuie sa procedeze toti parintii. Astfel, el va experimenta si ce inseamna sa suporti consecintele unei optiuni gresite. Isi va dezvolta intelepciunea de a alege intre cele doua. Unii parinti vor simti ca cedeaza controlul copilului si nu vor dori sa faca acest lucru.
Insa experienta demonstreaza ca altfel abilitatea lui de a lua decizii va fi inhibata, fapt care il va duce mai tarziu sa ia hotarari gresite.

 

* Alegerea ghidată


Calea de mijloc ar putea fi "alegerea ghidata". De exemplu, nu vei lasa o fetita de varsta prescolara sa-ti spuna cu ce rochita vrea sa se imbrace la o petrecere in familie.
Scoti din sifonier doua variante potrivite pentru acea situatie si o lasi pe ea sa decida cu care se imbraca. Pe masura ce creste, ar fi bine sa lasi cat mai multe optiuni la dispozitia copilului.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu