21 septembrie 2012

Secretele unei căsnicii fericite


  
                 Nu sunt bine păzite, ba chiar se află la îndemana oricui. Vorbesc de acele sfaturi pe care le-ai primit şi tu probabil, dar uiţi să le mai pui în practică. Aşa că merită reamintite.

Unul din lucrurile importante şi ignorate mai ales de cuplurile cu vechime, este viaţa intimă.Este recomandat de către psihologi "să menţii un grad de apropiere şi să nu ocoleşti contactul fizic sub tot felul de pretexte, cum ar fi oboseala, migrenele sau alte afecţiuni mai mult sau mai puţin reale.


* Comunicarea, baza unei relaţii solide


Psihologul vă sfatuieşte pe amandoi "să comunicaţi, dar nu orice şi oricand, ci cu măsură şi eficient". Aceasta înseamnă să îl asculţi cu atenţie pe celalalt şi nu să presupui că ştii deja ce vrea să spună sau "sa citesti printre randuri". Nu incerca sa ii transmiti mesaje ascunse, prin cateva indicii din care sa ghiceasca ce ai vrea tu de fapt, ci spune exact ce ai de spus -  bineinteles, intr-un mod delicat si prietenos, chiar daca poate fi vorba de ceva ce te nemultumeste. Ar fi indicat sa nu va insultati atunci cand sunteti in dezacord si sa discutati doar problema respectiva. Nu aduceti in discutie suparari si frustrari mai vechi.


* Marunţişuri importante

Ca si in alte domenii, fericirea casniciei sta in lucruri marunte: sa va tineti de mana, sa va sarutati si sa va imbratisati fara un motiv anume, sa va spuneti "Te iubesc!" chiar si pentru a nu stiu cata oara, sa va dati zambind "Buna dimineata" si sa va urati "Noapte buna"cu un sarut. Sunati-va in timpul zilei cand sunteti la lucru, asa, doar ca sa auziti vocea.


* Tabietul de la sfarşitul zilei

Uite o idee care s-ar putea sa ti se para nestrusnic, dar nu este. Mergeti la culcare in acelasi timp - fie ca faceti dragoste sau doar petreceti putina vreme impreuna. Puteti sa va povestiti ce ati facut in ziua respectiva sau sa va tineti in brate sau sa cititi unul langa celalalt. E benefic pentru amandoi si pentru unitatea cuplului sa petreceti cateva momente in care sa impartasiti putina intimitate. Chiar daca unul dintre voi mai are de lucru, puteti face asta, urmand ca, dupa ce adoarme celalalt, cel care are treaba sa isi continuie activitatea.


* Calităţile, sub lupa

Chiar daca sunt si probleme, invata sa vezi mai mult partile bune. Spune-i si lui ca ai observat, nu ca lauda, ci ca incurajare. Nu te gandi sa astepti ca el sa faca asta primul. Ai sa vezi: daca incepi tu, nu va dura mult pana cand si el iti va raspunde la fel. In plus iertarea ar trebui sa fie o regula. Chiar daca gresiti unul fata de celalalt, cereti-va scuze si acordati-le la randul vostru. Va veti simti mai bine si viata va fi mai frumoasa.


* Împreuna la bine şi la greu

Pentru a va putea numara printre cei care se mandresc ca sunt fericiti in casnicie, ar trebui sa tineti cont de cateva lucruri. Pe langa cele enumerate mai sus, ar fi bine sa va petreceti cat mai mult timp liber impreuna, facand activitati care va plac amandurora. Ocupati-va amandoi de cresterea si educarea copolor. Gestionati bugetul de comun acord, la fel si problemele sau situatiile de criza. Respectati-va unul altuia familia de origine, oferind atentie si ajutor unora, si celorlati. Nu va culcati niciodata suparati unul pe celalalt. Este mai greu sa va impacati dupa o noapte plina de framantari, suparari si frustrari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu