31 august 2012

Complimentele vă fac relaţia mai puternică

 


              Chiar dacă vremea primelor întâlniri a trecut şi aveţi o relaţie stabilă de ani buni, încă mai e nevoie să faceţi complimnte unul altuia.

Totuşi, de ce sunt atât de importante complimentele? Poţi să zici că vorbele nu contează sau că oricum stiţi ce apreciaţi unul la celalalt şi nu mai trebuie spus, dar psihologii văd in compliment o dovadă că incă mai sunteţi atenţi unul la celălalt.


* Celălalt e oglinda ta


Exprimarea aprecierii"cladeşte stima de sinea celor doi si face relaţia să fie mai puternică". Printre altele, un bărbat care ştie că este apreciat de soţie nu va avea nevoie să filtreze pentru a i se confirma masculinitatea - la fel, şi o femeie care ştie ca e admirată de soţ", spun psihologii.
Fiecare dintre noi îşi face o imagine despre sine mai ales prin ochii celorlalţi. Când încetăm să-l mai oglindim pe celălalt şi să arătăm asta sau când începem să exprimăm doar lucrurile negative, atunci apare o problemă. Fără să-ţi dai seama, încrederea în sine scade, iar relaţia se răceşte.


* Ce vrea el să audă

Tu ştii ce ai vrea să auzi şi te-ar face să te simţi mai bine. Unul din secrete este să ii faci complimente, ca să primesti la rândul tău. Psihologii au observat, de-a lungul timpului, ce vor bărbaţii să audă: de exemplu, că "pentru tine el este minunat, că te simţi protejată alături de el, că reuşeşte să scoată ce este mai bun în tine, că este factorul tău de echilibru, că te face să te simţi unică, sexy, frumoasă, pur si simplu, femeie".
Chiar dacă este bine să faci complimente, evită să inventezi, şi rezumă-te la ceea ce observi cu adevărat. Uneori, dacă nu are acoperire ce spui poate părea chiar o bătaie de joc. Dar dacă doar treci cu vederea un mic neajuns şi pui în evidenţă ce a făcut bun, ai sa vezi că data următoare se va strădui mai mult. De exemplu, dacă te-a ajutat la curătenie, admiră ce a reusit să facă şi nu micile scăpări.


* Invaţă să primeşti laude

În plus, învată să ceri şi să primeşti complimente. Atunci când îţi spune ce apreciază la tine, multumeşte-i şi bucură-te. Primeşte lauda cu zâmbetul pe buze. Vezi acceptarea ca pe un compliment în sine pentru cel care ţi l-a făcut. Asta înseamnă că ai încredere în judecata şi în gustul lui. Dacă il contrazici, înseamnă că nu eşti de acord. Atunci, el s-ar putea simţi prost şi se va feri să mai spună ceva asemânător altă dată. Dacă simţi nevoia, răspunde-i şi tu cu un compliment sau fă-l părtaş la meritele tale, dacă a avut vreo contribuţie.

* Cum să le obţii

Sigur, şi tu ai nevoie de complimente. Dar cum să le obţii? În primul rând, dă-i motive să te laude. Nu te lasă pe tânjeală, aranjează-te mereu, fii in forma etc. Fiecare femeie ştie cum să iasă în evidenţă. Răspunde pozitiv la cuvintele frumoase pe care ţi le spune, fără să il ironizezi sau să spui că nu este adevărat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu