25 mai 2012

La voi cine cântă cocoşul sau găina?

 



        La tine în casă cine conduce? Tu sau el? Vă luptaţi sau aţi luptat pentru "putere"? Cu totii ştim poveşti despre "bărbaţii ţinuţi sub papuc" şi pare ceva foarte ruşinos să ajungă aşa. Dar oare cum stau lucrurile în realitate?

Psihologii observă că in societatea tradiţională rolurile erau clare poate şi pentru că bărbatul era cel care aducea banii, iar femeia stătea acasă. Acum, rolurile s-au schimbat. Amândoi lucrează sau, în unele cazuri, ea ajunge să întretină familia.


* Lupta pentru dominare, prilej de ceartă


Atunci când cei doi se luptă pentru supremaţie, relaţia lor se clatină. În războiul acesta se folosesc ameninţări, certuri, manipulări şi alte metode nu prea plăcute. Toate nu au decât efectul de a-l indepărta pe celălalt, în niciun caz de a ajunge la rezultatul dorit.
Psihologii au observat că lupta şi urmările ei negative se opresc doar când unul dintre soţi realizează că nu il poate controla pe celălalt, ci poate fi stăpân doar pe propriul comportament.Atunci când face asta şi devine mai iubitor şi mai atent cu celalalt, toată relatia se schimbă. Culmea, lupta se opreşte dacă unul dintre soţi reuşeşte să tacă şi să renunţe la incercarea de a-l domina pe celălalt.


* Doi parteneri egali


De obicei, remarca psigologul, "in familia moderna nu se mai pune problema de cine este capul. Deciziile se iau impreuna, femeia nu mai este dependentă financiar de bărbat, uneori nici chiar emoţional, ceea ce îi oferea posibilitatea de a-şi exprima mai uşor nemulţumirile". Astfel, ea ia parte în mod egal în conducere.În momentele bune, cei doi pot fi o echipă, un duo care lucrează şi decide împreună.Totuşi, unii bărbaţi se pot simţi nesiguri atunci cand văd că femeia preia frâiele şi încearcă să domine.Cristina observă că situaţiile mai tensionate apar mai ales atunci când soţul rămâne fără serviciu, iar femeia îşi găseşte mai usor de lucru, fenomen tot mai des întălnit în ultimul timp pe fondul crizei.
Bărbatul simte că nu mai are valoare, ceea ce poate duce la depresii sau chiar manifestări violente. Femeia ar trebui să-l asigure că-l iubeşte şi fără un loc de muncă, să nu-i facă reproşuri şi să-i arate că-i apreciază calitaţile.


*Exemplu de la părinţi


În general, tindem să copiem ceea ce am vazut în familiile noastre. Dacă tatăl era şeful, tindem să ne supunem soţului. Dacă era invers, tindem şi noi să devenim "capul familiei", ca mai demult mama noastră. Dacă şi soţul a avut un model similar, atunci fiecare îşi ocupă un anumit loc pe care ambii îl aproba tacit. Dacă în familia celuilalt lucrurile au stat altfel, aproape sigur vor urma conflicte.Dar schimbarea este posibila în momentul în care începi să conştientizezi de ce acţionezi într-un anume fel şi să-ţi impui un anumit comportament, care să ducă la echilibrarea relaţiei.

* Negociere încă de la inceput


Rolul de lider în cuplu se negociază înca de la începutul relaţiei, din perioada de tantoane. În general, primul născut dintr-o familie cu "şefi", are toate şansele să devină lider de relaţie, în timp ce fiul/fiica cea mică, un mijlociu sau un copil unic va accepta să fie dominat de cel cu personalitatea mai puternică. Sunt însă şi femei a caror personalitate nu le permite să devină lider.Refuză să îşi asume responsabilităţi, au temeri în a lua decizii şi, mai ales, le este frică de eşec şi de reproşuri.


sursa: LIBERTATEA pentru femei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu