9 februarie 2012

Viaţă sexuală, mai bună dupa trecerea anilor


O fi oare adevărat că viata sexuală se îmbunătăţeşte odată cu trecerea anilor, aşa cum spun unii? Să fie datorită experienţei sau faptului că partenerii încep să se cunoască mai bine, cu timpul? Sau este pur şi simplu legendă?


Psihologul Cristina Ion-Rădulescu ne-a confirmat ăa, de cele mai multe ori, relaţia cu acelaşi partener devine mai bună cu timpul, cu o condiţie: ca între cei doi să exista o comunicare şi întelegere a nevoilor celuilalt.

Rodajul cuplului se face în cinci ani

"Daca la inceputul unei relatii un barbat din doi se confrunta cu problema ejacularii precoce, dupa cinci ani doar unul din patru este afectat de aceasta problema. La fel stau lucrurile si cand vine vorba de femei: dupa aproximativ cinci ani de relatie, femeile ating mai usor orgasmul", ne-a lamurit psihologul. Explicatia ar fi ca, in timp, "partenerii se obisnuiesc unul cu altul, se cunosc mai bine, sunt mai relaxati, au mai multa incredere unul in celalalt, stiu cum sa primeasca si sa ofere placere". 
Pe de alta parte, nasterea copiilor poate insemna o schimbare in viata sexuala a cuplului. Atentia femeilor se concentreaza mai ales asupra celor mici, iar partenerul poate sa ajunga in planul doi. Important este ca aceasta pauza sa nu se prelungeasca prea mult, astfel, avertizeaza Cristina Ion-Radulescu, lipsa indelungata a relatiilor sexuale in cuplu ar duce la dezechilibre in viata de familie si, pe termen lung, chiar la despartirea sau la o convietuire de genul "singuratate in doi".

Dragostea nu trebuie să fie o constrângere

Pentru ca lucrurile sa evolueze in bine si sa nu se instaleze plictiseala, nu te lasa acaparata complet de grijile si de treburile casnice, astfel incat sa uiti cu totul de partener. Este important sa acorzi timp ingrijirii personale si sa faci si lucruri care sa iti aduca placere, astfel incat sa fii mai relaxata si mai atragatoare. Nu folosi sexul ca moneda de schimb: "faci ce vreau eu si atunci facem dragoste". In masura in care amorul devine un mod de constrangere a partenerului nu mai poate fi vorba de placere. Pe de alta parte, ar trebui sa existe o comunicare buna si sa va intelegeti unul pe celalalt in cazurile in care unul are dorinta si altul nu, fie din cauza oboselii, fie din alta cauza.

La 40 de ani, femeia se simte împlinită

"Sexualitatea femeii este cu adevarat diferita in functie de varsta pe care o traverseaza. Paradoxul, la 20 de ani nu este atat de bine ca la 40. La prima tinerete, femeia isi cunoaste mai putin corpul si stie prea putin cum sa ajunga la orgasm. Grijile materiale, teama de o sarcina nedorita, nesiguranta ca va ramane cu acel partener pot fi factori care sa scada placerea sexuala. In plus, la aceasta varsta se intampla ca femeia sa se deruiasca din tot felul de motive, care nu sunt neaparat cele bune si astfel anexitatea ei creste. Lipsa increderii in ea sau lipsa de experienta pot fi factori care sa o determine sa faca sex doar pentru as satisface partenerul, pentru a-l cuceri ori a-l pastra sau doar pentru a-i arata afectiunea. La 40 de ani, in schimb, este mai increzatoare in fortele proprii, stie cum sa ajunga la orgasm, este mai sigura pe relatia cu partenerul ei (care cel mai probabil, dureaza de ceva vreme), lipsurile materiale nu mai sunt atat de apasatoare, iar riscul unei sarcini nedorite este aproape inexistent."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu