18 octombrie 2012

Aşa îl convingi că ai dreptate

Aveţi păreri diferite, dar trebuie luată o singura hotărâre. Ce faci? Cum să-l convingi că dreptatea este de partea ta? Psihologii sunt de părere că "dacă te-ai gândit bine şi eşti sigurş cş ideea ta e cea mai bunş, atunci îţi va fi uşor să găseşti argumente pertinente care să-l facă să se răzgândească". 


* Oferă-i argumente logice


Ţine cont că barbaţii apreciază logica, aşa că străduieşte-te să vii cu un raţionament realist pentru a-l aduce de partea ta. Ar fi bine să găseşti o rezolvare în care amandoi aţi avea de câştigat. Poţi să îi spui care ar fi şi beneficiul lui sau să îi atragi atenţia prin a-i explica faptul că soluţia ta va duce la îndeplinirea unei dorinţe a lui. De exemplu, dacă vrei să-l determini să petreacă mai mult timp cu fiul vostru, poţi să îi spui că l-ar putea ajuta mai bine la matematică şi juniorul va avea note mai bune la şcoala, decât să te plângi că tu eşti prea obosita şi vrei o pauză.



* Acordă-i mici favoruri


Ai mai putea apela şi la anumite trucuri feminine. "Poţi lasa o vreme lucrurile ca si cum ai fi de acord cu el. În acest răstimp, ai grija să fii foarte drăguţa şi să îi faci mici favoruri. Oamenii, în general, au tendinţa de a raspunde la fel, dând la randul lor ceva în schimb. Atunci când vezi că puratrea ta are efect, dă-i de înteles ce ai vrea să primesti de la el, te sfătuiesc psihologii, adăugând că trebuie să ai totuşi grijă "să nu te păcăleşti, având nişte aşteptări prea mari sau făcând nişte sacrificii care nu reflecta valoarea serviciului pe care ţi-ai dori să ţi-l facă el".


* Cedează când este cazul


În plus, fii sinceră şi cu tine însăţi: dacă ideea lui este mai bună, nu ţine cu tot dinadinsul să fii tot timpul cea care are ultimul cuvânt. Pe de altă parte, alege-ţi cu grija "cauzele" pentru care să lupţi. Nu poţi câştiga tot timpul, aşa că selectează anumite decizii la care chiar tii foarte mult. Astfel, s-ar putea sa pierzi chiar atunci când îţi doreai cel mai mult o victorie. Gândeşte-te şi la faptul că, uneori, este mai important să aveţi linişte decât orice altceva. În cazul în care nu cădeţi de acord, nu te lăsa condusă de sentimente, nu încerca să îl şanatjezi, să începi o ceartă sau să îl cicăleşti în mod constant. Chiar dacă ar putea ceda pentru a avea linişte, sigur nu va fi bine pe termen lung. Este de preferat să nu domnească în casă o atmosfera încărcată.


*  Înţelege-i punctul de vedere 


Încearcă să fii empatică, să întelegi şi punctul lui de vedere. Exprimă verbal ca să vadă că ai priceput ce a spus el. De exemplu: "Văd că eşti supărat şi ai vrea să rezolvam lucrurile în acest mod". Dacă faci asta, el nu va avea tendinţa de a se apăra, ca atunci când încerci de prima dată să îl contrazici fără să arăţi că ai ascultat replica lui. El se va simţi mai bine şi nu va avea tendinţa să respingă ceea ce ii spui tu.


* Trucuri de manipulare


"Un truc pe care îl poţi folosi este să îl determini să declare în faţa familiei sau a prietenilor care este poziţia lui faţă de decizia care trebuie luată. Poţi manipula usor părerea celorlaţi aducând argumente în favoarea alegerii tale, dar spunându-le ca şi cum ar fi ideile soţului tau, astfel încât ceilalţi să-ţi dea dreptate. Astfel, cel mai probabil el se va comporta ulterior în concordanţă cu ce a declarat în faţa oamenilor, chiar dacă la inceput nu era de acord. Şi există nenumarate tehnici de <<manipulare>>, pe care cele mai multe femei le cunosc din instinct sau le învaţă cu timpul. Dar, mai presus de acestea şi de lupta pentru a avea dreptate, ar trebui sa fie respectul şi comunicarea sinceră în cuplu".






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu